Japanse shiitake, Eikenzwam (Lentinus ecodes) - Teeltadvies

Welke houtsoorten gebruik je om Shiitake of Eikezwam te planten?

Bij voorkeur winter- en zomereik. Ook bruikbaar zijn berk, tamme kastanje, beuk, els. Het hout dient vers te zijn, de schors errond en afkomstig van levende bomen. Stukken met geringe diameter (10-17 cm) geven vlugst productie. Ook de lengte speelt een rol: 2 stukken van 0,5 m geven minder oogst dan 1 stuk van 1 m.

Wanneer ent je de Shiitake?

Shiitake kan jaarrond geënt worden maar bij voorkeur ’s winters, d.i. van november tot mei.

Hoe enten de Shiitake?

Enten d.m.v. pluggen is efficiënt indien:

1)

Er voldoende pluggen worden gebruikt. Om de minimum hoeveelheid te bepalen moet je rekening houden met: de diameter van het hout, uitgedrukt in cm en de lengte van het hout, uitgedrukt in m (correctielengte). De berekening gaat als volgt: diameter x 2,5 (factor) x correctielengte = aantal pluggen, bv. voor een stuk hout met diameter 15 cm en lengte 1,10 m heb je 42 pluggen nodig, d.i. 15 (diameter) x 2,5 (factor) x 1,10 (correctielengte) = 42 pluggen

2)

De pluggen op de juiste wijze worden aangebracht: met een boor van 9 mm boor je gaatjes aan beide uiteinden van het stuk hout, over de hele omtrek. Je kan ze best schranken omdat het mycelium het gemakkelijkst in de lengterichting van het hout groeit. Daarin klop je de pluggen met een hamer. Voor stukken hout vanaf 1 m breng je ook in het midden pluggen aan.

Wat doe je na het enten?

Stapel het hout op elkaar, uit de zon, uit de wind. Bedekken met windgaas mag. Zorg dat de °t < 25°C. Controleer de vochtigheid en besproei indien nodig.

De Shiitake of Eikezwam oogsten

Het mycelium heeft minstens 16 maanden nodig om zich voldoende te ontwikkelen. Dan pas kan het overgaan tot vruchtzetting. Je kan de vruchtzetting stimuleren: leg de stukken hout 1 à 2 dagen in water. Ongeveer 10 dagen later volgt de knopvorming. Vanaf dat moment moet de zwam beschut worden: bedek met doorschijnende plastiek of plaats de stammen in een tuinhuis of schuurtje. De zwam heeft licht nodig, daarom is een kelder doorgaans ongeschikt. Op enkele dagen zijn ze plukrijp, d.i. als de hoed niet opengaat. Let erop dat je dit alles pas doet wanneer de temperatuur > 15°C, de shiitake is nl. een subtropische zwam. In de praktijk betekent dit dat je pas kan beginnen dompelen vanaf begin juni. De beste oogsten verkrijg je na enkele keren dompelen, bij hoge relatieve vochtigheid en temperaturen van rond de 22°C. Laat minstens 3 maanden tussen twee opeenvolgende dompelingen zodat het mycelium voldoende kan recupereren. Dompelen kan tot half oktober. Vanaf dan wordt de gemiddelde temperatuur te laag en gaat de zwam in rust. Het volgend jaar kan je vanaf begin juni de stammen opnieuw dompelen. Op die manier oogst je vier seizoenen. Het vijfde seizoen stop je met dompelen en laat je alles zijn gang gaan. Leg de stammen gewoon in de schaduw tussen de plantengroei of onder de bomen. Er worden dan nog af en toe paddenstoelen gevormd totdat het hout volledig is uitgeput. Bestrijding is niet nodig, alleen slakken kunnen soms voor aanzienlijke vraatschade zorgen. Na drogen kan het hout nog als brandstof dienen.