Biologische Knoflook

Knoflook is een bol gewas dat bestaat uit een aantal bijbollen of teentjes die omgeven zijn door witte, roze of violette vliezen. De smaak en de geur hangen af van het ras, maar ook van de plaats waar, en de omstandigheden waaronder de knoflook groeit.

Wanneer plant je biologische knoflook?

Knoflook kan geplant worden in voorjaar en herfst. Voor de herfst planten is de beste methode om de tenen in ruggetjes te planten en zo te voorkomen dat ze niet al te natte voeten krijgen in de winter. Februari / Maart zijn de ideale plant maanden in de lente omdat de bolletjes zich graag ontwikkelen bij temperaturen tussen de 5 en 10 graden.

Hoe plant je biologische knoflook?

Gebruik als pootmateriaal de losse tenen van de knoflookbollen. De knoflook breekt het beste als het opgewarmd en goed droog is. De aarde moet goed zijn losgewerkt en niet al te rijk zijn bemest. Zavel en zandgrond zijn hiervoor ideaal. Kies voor het knoflookbed een warm plekje met veel zon en druk de teentjes met een onderlinge afstand van 10 cm zo ver in de grond dat het puntje nog net zichtbaar is. Worden er meer rijen naast elkaar geplant, hou dan een afstand van ongeveer 20 cm tussen de rijen aan. 

Weersinvloed

Na het planten is het  hopen op mooi weer; een zacht buitje in de wortelfase en graag wat warmte en zon als de tenen zich gaan klonen en kleine teentjes maken. Droog weer in de afrijp periode is het mooist. Zit het weer niet mee en blijft de zomer nat en koud, dan blijft de knoflook klein en vormt soms geen tenen. Maar is het een goede zomer, dan kunje een beste oogst met flinke knoflookbollen verwachten.

Oogsten

Als in de zomer (Juli / Augustus) het loof verkleurt van groen naar geel en het gaat hangen, dan is het tijd om te oogsten. Dat doe je bij voorkeur als er nog een paar groene bladeren aanwezig zijn. Wacht niet te lang want dan kunnen de nieuwe tenen opnieuw gaan uitlopen Trek de knoflook uit de grond en laat ze een dag drogen op het land. Het liefst in de zon op een winderige plek. Daarna kun je ze in kleine bosjes ophangen of in dunne lagen in bakjes laten nadrogen in een goed geventileerde ruimte om schimmels geen kans te geven.

Tip: Als je de bolletjes en de teentjes lekker dicht bij elkaar plant (op 5 cm bijvoorbeeld), kun je tijdens de winter en in het voorjaar regelmatig uitdunnen en het als verse knoflook gebruiken. Het is dan heerlijk mild van smaak.

Bewaren

Knoflook is mits goed droog lang te bewaren op een droge koele plaats.

i

i